Monday, April 19, 2010

Are you smart enough to work at Microsoft?


"Outliers"
by Malcolm Gladwell

At Microsoft, famously, job applicants are asked a battery of questions designed to test their smarts, including the classic "Why are manhole covers around?" If you don't know the answer to that question, you're not smart enough to work at Microsoft.

______________________________________________

Ok, guys.... aku yg dah keje kat Telco company nearly 10 years pun tak reti jawab. Kalau kome pandai jawapla thru comment at this blog...kalau betul, aku salute. Jawabla dulu. Nanti aku bagi jawapannya (around 6 pm today)... :D


The answers: jeng jeng jeng...

A round manhole cover can't fall into the manhole, no matter how much you twist and turn it. A rectangular cover can: All you have to do is tilt it sideways. There: now you can get a job at Microsoft. :D

8 comments:

  1. oleh lanunsepet he3..

    rasanya.. org yg pertama tu buat bulat sebab ikut bentuk paip. paip kan bulat..jadi sinonimlah bentuk nyer bulat. nape paip bulat? sebab taknak bg benda2 tersekat bila bersegi segi ni. kalu ade segi ada lak pulak benda mendap n tersekat.

    jadi paip pun bulat.. bila paip bulat, jadi tutup nya perlulah bulat..supaya sesuai ngan paip tu.

    selain tu ada kebaikan wat bulat ni,
    1. tak tajam bla ada segi
    2. mudah nak rolling, golek2 u know..

    ReplyDelete
  2. hahaha tak sesia pegi KLCC beli buku nih. nice book and cool thoughts. smpi kena ceduk kat sini ek :)

    ReplyDelete
  3. Lanun Sepet : Salah wei jawapan tu... ada masa lagi nak jawab yg betull har har har

    Nan De Mo Koi: Baka... :P

    ReplyDelete
  4. Mak Su, hantam sajala... :D

    ReplyDelete
  5. soalan ni buka engineering.. mst cam physco nak tgk cara berfikir.. ki3.. malas ah jawab leh, aku nak blog walking.. ki3.. babai

    ReplyDelete
  6. ii..dah masukkan ur link kat Their Love Nest (2). Jemput dtg blog and check tau nanti. Jangan lupa link kan blog Hana balik kay :) Thanx sebab sudi exchange link :)

    p/s: sory terpaksa tnggal jejak kat cni sbb tak de chatbox :)

    ReplyDelete
  7. Alahai. I'm not smart enough to join Microsoft :) Tapi still boleh apply dgn Google kot hehe

    ReplyDelete