Wednesday, April 14, 2010

Harian Metro: Pilihan Tertinggi

Pondan Kejam
Oleh Mustapha Ismail
bhmustapha@gmail.com
2010/04/14


BATU PAHAT: Dari luar dia nampak lembut dan bersopan-santun. Namun, perwatakan itu langsung tidak menggambarkan kezaliman seorang pondan berusia 29 tahun terhadap seorang gadis lembam yang dikurung dan ‘diperdagangkan’ kepada lelaki hidung belang selama sebulan.

Malah, mak nyah terbabit sering mengancam dan memukul remaja berusia 19 tahun itu jika enggan melayan nafsu pelanggan yang bertandang ke rumahnya di Taman Soga di sini dengan bayaran RM100.

Hasil perbuatan tidak berperikemanusiaan terhadap remaja itu, mak nyah berkenaan yang juga seorang mak andam menggelarkan dirinya Kak Dhalia meraih pendapatan lebih RM2,000 sebulan.

Bagaimanapun, kegiatan jahat pondan itu dapat dihidu keluarga gadis berkenaan yang mencarinya di sekitar bandar ini sejak sebulan lalu.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris, berkata pengalaman hitam mangsa bermula apabila mak andam terbabit bertemu remaja berkenaan di Dataran Penggaram di sini, pada malam 3 Mac lalu.

Dalam pertemuan itu, mak nyah terbabit memancing mangsa dengan perwatakan baiknya sebelum mempelawa remaja itu tinggal bersamanya. Dia turut mengambil hati gadis OKU itu dengan membelikan pakaian baru.

Menurutnya, sebaik mangsa tinggal di rumah itu, dia tidak dibenarkan keluar rumah dan diancam akan dipukul jika cuba melarikan diri.

“Sejak itu, mangsa dipaksa melayan nafsu lelaki yang datang ke rumah berkenaan dan jika enggan dia akan dibelasah,” katanya.

Menurut Ibrahim, kegiatan tidak berperikemanusiaan menjadikan gadis OKU sebagai hamba seks oleh pondan berkenaan akhirnya terbongkar apabila sepupu mangsa yang menyamar sebagai pelanggan menemuinya.

Katanya, sepupu gadis OKU itu memaklumkan perbuatan kejam mak nyah terbabit kepada keluarga mangsa sebelum melaporkan kepada polis.

Ibrahim berkata, pondan terbabit yang panik selepas menyedari kegiatannya dihidu pihak berkuasa cuba membuat laporan di Balai Polis Senggarang kononnya dia dipukul abang mangsa namun diberkas memberkas pondan terbabit ketika dia mahu membuat laporan polis.

Katanya, siasatan awal polis mendapati mak nyah berkenaan mempunyai beberapa rekod jenayah lampau termasuk mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan kerana menjual bahan lucah serta Seksyen 325 iaitu menyebabkan kecederaan parah.

“Polis menyerbu rumah suspek dan hasil pemeriksaan menjumpai beberapa kondom sudah diguna di beberapa tempat, selain wang tunai RM2,247 dalam laci milik pondan terbabit yang dipercayai hasil melacurkan OKU berkenaan. “Selain berdepan tindakan mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana kesalahan mencederakan seseorang menggunakan senjata, pondan itu juga berdepan dakwaan terbabit dalam aktiviti persundalan mengikut Seksyen 372A kanun sama.

“Malah, dia juga berdepan dakwaan mengikut Seksyen 377b Kanun Keseksaan (seks luar tabii), Seksyen 347 Kanun Keseksaan kerana melakukan pengurungan salah dan Seksyen 292A Kanun Keseksaan kerana memiliki 20 klip video lucah.

“Kejadian itu mendorong polis untuk mengambil tindakan tegas terhadap pondan di bandar ini selepas mendapati ada antara mereka bertindak melampaui batas,” katanya.

No comments:

Post a Comment