Wednesday, April 14, 2010

Tips mengenali teman pasangan andaJangan terlalu seronok berkasih sehingga lupa tanya soalan cepu emas kepada teman anda. Belum terlambat untuk tahu tentang teman anda sebelum berkahwin. Tapi ini bukannya alasan untuk berpisah dengan teman anda andainya jawapan yang diberikan mengecewakan. Cubalah untuk memahami kehendak anda dan teman anda supaya ada kesesuaian. Antara soalan-soalan yg patut ditanya kepada teman pasangan anda:

1. Apakah pandangan dia terhadap kamu?

Rasa terhibur ke? Rasa tenteram ke? Rasa teruja ke? Rasa tersiksa ke?
(Dari jawapan yg diberi, mungkin dia jawab secara jujur atau sebaliknya...
Hanya anda yang dapat menilai sama ada jawapan itu bagus atau tidak. Kalau tak pun, rujuklah pada orang yang anda percayai.)

2. Apakah matlamat hidup yg dia ingin capai dlm masa terdekat?

(Tak perlulah tanya secara formal, nanti dia rasa gerun. Unless, dia betul2 serius utk berkahwin dgn kamu, dia tidak gentar utk menjawab.)

3. Apakah gol jangka panjang yg ingin dicapai?

(Syabas kalau teman anda yakin utk menjawab. Sekurang2nya dia tahu apa yg dia nak dlm hidup dia. You can see his future with you. Insya-Allah. Lainlah kalau jawapan dia menunjukkan dia pentingkan diri sendiri. Adakah anda sanggup berkorban untuk bersama dia dalam mencapai cita-citanya? Betul2 dilema kalau anda sangat mencintai dia..)

No comments:

Post a Comment