Monday, May 10, 2010

BaCa Lah Anak Ku... aduuiiiiii


Kalau dulu kita tak pergi Tadika, mak dan ayah tak pening kepala kerana darjah 1 memang belajar ABC ... Tapi sekarang lain. Darjah satu dah mesti pandai baca, bahkan dah kena pandai buat ayat.

Jadi, bila anak dah umur 6 thn, kalau tak pandai baca lagi...kita dah mula rasa gusar. Apakah cara yang paling efektif untuk anak pandai baca? hantar tadika dah memang confirm buat. Kerja sekolah pun memang confirm cikgu ada bagi. Tapi adakah mereka betul2 sudah boleh membaca dan sudah ada pemahaman yang mantap?

Kecerdasan anak adalah berbeza bagi setiap individu. Tetapi itu bukanlah satu alasan kalau anak kita masih belum pandai membaca. Mesti boleh. Tak boleh kalau kita fikir belum tiba masanya lagi.

Masalah yang akan dihadapi jika kita menggunakan Read Easy dan Bacalah Anakku secara leka ialah anak akan menghafal ayat. pelik tetapi benar. Suku kata memang digunakan berulang-ulang tetapi mereka masih tak dapat bunyikan. Malah mereka menghafal ayat tersebut. Patutlah laju je baca...rupa-rupanya hafal. Bertuah betul anak.. :D

Jadi, penyelesaian pertama yang cuba dibuat ialah menggunakan Kad Suku Kata. Memang bagus. Merangkak-rangkak dia baca. One step forward. But not good enough.

Penyelesaian yang kedua, ialah membeli buku aktiviti Read Easy dan Bacalah Anakku.
Sambil dia membuat aktiviti buku tersebut, dia refer sekali pada buku bacaan. Ada perubahan yang baik. Dia dah mula sedar membaca buku tak cukup tapi dengan latihan, dia makin memahami bacaan buku tersebut. One step forward but not good enough.

Penyelesaian yang ketiga, disebabkan pengaruh PC Games dan PS2/PSP makin kuat dikalangan anak-anak, saya membeli CD PC Game yg berbentuk educational. Menariknya bermain game tersebut sehingga mereka terjerit2 menyebut words yang dipaparkan. Tapi pada permulaan game tersebut memang kena dibimbing kerana mereka tidak biasa dengan steps dlm game tersebut. Bila mereka dah tahu apa yang perlu dibuat, baru seronok mereka bermain. Alhamdulillah...one step forward but still not good enough.

Penyelesaian yang keempat, menanti masa yang sesuai utk mereka membaca buku cerita selain asyik baca komik. :D

No comments:

Post a Comment