Tuesday, May 18, 2010

Sindrom Hotaru no Hikari


Pernah tak anda terjumpa orang yang begitu bersemangat bekerja, sanggup bersusah payah demi keluarga, kawan dan orang yang tercinta tapi pada diri dia, dia tidak perlukan apa-apa kecuali bermalas-malasan?

Dia akan struggle untuk buat apa sahaja tugasan yang diberikan. Kalau dia seorang pelajar, dia akan belajar bersungguh-sungguh. Kalau dia seorang pekerja, dia akan bekerja bersungguh-sungguh.

Tapi jika kita tanya pada dia, apa yang dia mahu dalam hidup dia. Dia akan terpinga-pinga sebentar. Sebab dlm aturan hidup dia, dia akan buat yang terbaik. Dia lebih cenderung untuk bekerja dengan orang lain berbanding untuk kerja sendiri. Jadi, walaupun dia telah menjadi pekerja yang berpangkat tinggi, belum tentu lagi itu adalah kemahuan dia yang sebenarnya.

Kalau dia belum bercinta, mungkin dia hanya akan minat orang yang dia suka dari jauh sahaja. Dia tak akan berusaha untuk mendapatkan peluang untuk menghubungi orang itu. Kalau orang yang dia suka adalah kawannya, dia akan bersusah-payah membantu tapi bukannya bersusah payah untuk merebut cinta atau menunjukkan cinta dia kepada si dia. Ada orang kata dia ada ego kerana menahan perasaan. Tapi dia tidak ego.

Dia mengalami Sindrom Hotaru No Hikari... Hanya orang yang benar-benar memahaminya akan menjadi pusher untuk menggerakkan /mencetuskan kuasa dalaman dia. Pusher akan memastikan dia berjaya menyampaikan mesej cinta kepada sidia. Pusher akan memastikan dia tahu apa yang dia hendak dlm hidup dia. Penat menjadi Pusher kepada orang yang mengalami Sindrom Hotaru No Hikari nih...

Walaupun kita rasa kasihan kepada orang yang sebegini, tetapi bagi mereka, tidak ada tekanan dalam hidup. Ini kerana mereka mudah menerima keadaan di sekeliling mereka. Mereka tidak mudah stress, mungkin hanya kecewa sedikit kerana gagal menggembirakan orang yang dia mahu. Tetapi stress yang mereka alami tidak berpanjangan. Mereka akan sentiasa cool down, and do their best. I know that many of us wish to have a 'Cool Down Syndrome'. Memang susah nak dapat penyakit Darah Tinggi :D

Adakah sindrom Hotaru no Hikari ni berpunca daripada tekanan yang dia alami semasa dia masih kecil lagi? Apa pendapat anda?

3 comments:

  1. Sebijik mcm sbdy close to me....... mmg memnatkan

    ReplyDelete
  2. Ada ubatnya....brainwash...hehe

    ReplyDelete
  3. blogclimbing=)climb mine back~
    ade baik ade buruk kesannye org camni..klu slalu sgt pikir positive n tolak tekanan xley gak..

    ReplyDelete