Thursday, May 13, 2010

Suara pengubat Jiwa

Siapa sangka suara boleh menjadi pengubat jiwa.

Bila rindu, dengar suara sudah cukup mengubat rindu.
Bila bersedih, dengar suara sudah cukup hiburkan kita.
Sebab itu, kita perlu bercakap dengan penuh hikmah, tak perlu menengking, menjerit atau marah2.

Hayatilah masa bersama anak ketika dia masih perlukan kita. "We are wanted".
Bila dia makin pandai berdikari, secara tak langsung, dia makin kurang perlukan kita. And at that time we are not really wanted...unless we always be at their sides... (not to spoil the kid, but to guide them :D)

Some people think,"Don't get things complicated unless you tell your parents". But someday, you'll be a parent too, and yet your kids will do the same things to you too...
Thus, think positive :D
Think wisely
Think, think, think why our parents love us...

"Wahai Pemeliharaku, kasihanilah mereka sebagaimana mereka memelihara aku semasa aku kecil." (17:24)
__________________________

Suara ibu boleh tenangkan anak

2010/05/13

SINGAPURA: Satu penyelidikan terbaru mendapati, suara ibu sudah cukup untuk menenangkan anak mereka, penemuan yang pasti memberi kelegaan dan mengurangkan rasa bersalah ibu bekerja kerana hanya dapat berhubung dengan anak melalui telefon pada kebanyakan masa.

Kajian dijalankan penyelidik Amerika yang ingin mengetahui bagaimana interaksi suara memberi kesan kepada orang tersayang, menguji paras hormon penenang oxytocin ke atas kanak-kanak perempuan yang sedang menghadapi tekanan.

Seramai 61 kanak-kanak perempuan berusia antara tujuh dan 12 tahun, diminta mengaturkan satu persembahan di hadapan orang tidak dikenali dan kemudian dibahagikan kepada tiga kumpulan

Satu daripada kumpulan itu ditenangkan oleh ibu yang hadir selepas persembahan, kumpulan kedua bercakap dengan ibu masing-masing hanya melalui telefon manakala kumpulan ketiga tidak berinteraksi langsung dengan ibu mereka.

Hormon tekanan kanak- kanak berkenaan dipantau sepanjang proses itu dan penyelidik mendapati, kanak-kanak yang ditenangkan sama ada secara fizikal atau dengan suara, mengeluarkan paras oxcytocin yang sama, berbanding kumpulan kanak-kanak yang tidak berinteraksi dengan ibu mereka.

“Hasil kajian ini menunjukkan mereka yang kurang sokongan daripada keluarga dan rakan akan mempunyai tahap kesihatan yang lebih rendah.

“Interaksi suara mungkin mampu memberi kelegaan yang sama dengan hubungan secara bersemuka, termasuk sentuhan,” kata penyelidik. – Reuters

1 comment:

  1. telefon...tak leh idop tanpa telefooon!!!!!!

    ReplyDelete